Mine oplevelser med indoor træning
Af Majbritt Mortensen
Er det OK at cykeltræne inde eller skal det altid være ude? I dette indlæg forsøger jeg at sætte ord på hvad indoor træning betyder for mig, hvad der skal til for at komme ordentlig i gang hjemme i kælderen, skuret eller på loftet.
At kunne træne indendørs og hjemme er jo mere aktuelt end nogensinde før. I skrivende stund er alle fitnesscentre lukkede og vi kan ikke komme afsted til spinning som mange af os kender.
Jeg har cykeltrænet inde og hjemme igennem de sidste tre år. Jeg er blevet kaldt for ”godt vejrs rytter”, da jeg foretrækker en tur på min smarttrainer frem for en tur i regnvejr. Sådan kan vi være så forskellige og der skal være plads til os alle.
Min oplevelser med at cykle inde er dog også, at der er en lang række fordele og positive elementer. Jeg vil prøve at listen dem nedenfor.
Kontinuitet
Er du systematisk med din træning, er du altid sikker på, at du kan få trænet de timer du ønsker. Du bliver ikke sat tilbage af dårligt vejr.
Fleksibilitet
Du kan træne når det passer dig på døgnet, er du på en virtuel platform er der altid nogen at cykle med, hvis man ønsker det.
Effektivt
For mig gælder det også at jeg kan træne mindst lige så effektivt inde som ude. Ja faktisk mere effektivt inde. Jeg skal ikke forholde mig til trafik og sikkerhed i almindelighed. Jeg kan fokusere 100% på mine tal og det giver det bedste resultat af træningen. Det er nok en af de væsentligste årsager til at jeg træner en del inde.
Det praktiske
Nemt at komme i gang. Der er kort vej fra beslutning om at køre en tur til jeg sidder på cyklen. Det fordrer naturligvis at du kan have udstyret stående fremme hele tiden. Jeg er så heldig, at vi har en fast plads i kælderen til vores smarttrainer.
Det er nemt
Lidt behagesyg er man vel altid. Jeg skal ikke forholde mig til mulige defekter og slangeskift ved punkteringer. Cykelvask er jeg også fri for, når jeg træner inde. Vinterhalvåret er naturligvis perioden, hvor jeg kører flest kilometer inde og åbenlyst også den tid på året, hvor cyklen skal vaskes efter hver tur på landevejen. Mængden af vasketøj reduceres også væsentligt…
Der er naturligvis også ulemper man skal forholde sig til.
Du får ikke frisk luft. De mange indtryk og oplevelser der altid er en sikker bonus efter en tur på landevejen, misser du også.
Det sociale aspekt. Hyggen ved at træne sammen med andre, fornemme stemningen og formen er ikke helt den samme i den virtuelle verden. Dog må jeg sige, at jeg nyder stor glæde ved at cykle med andre virtuelt. Vi kommunikerer via chat eller videotjeneste.
Din evne til at navigere og håndtere din cykel korrekt bliver ikke trænet, når du cykler inden for. Du skal ikke bruge teknik og motorik på samme måde som du naturligt skal hele tiden på landevejen.
Flest fordele
Samlet set er cykeltræning indoor absolut noget jeg holder meget af og kontinuitet, fleksibilitet og effektivitet er et stærkt fordelstrekløver, der betyder rigtig meget for mig i hverdagen. Endelig så vil jeg aldrig gå med ”enten eller” – nej det vil altid være ”både og”. Moderne motionscykling rummer i dag mange muligheder og jeg holder af at være med lidt over det hele.
Hvad skal der til for at komme i gang med indoor cykeltræning.
Starter vi med at se på hardwaredelen ja så skal du anskaffe dig en smarttrainer.
Der findes mange forskellige mærker på markedet i dag og der findes også de gamle modeller, som mere er en hometrainer og ikke en smarttrainer. Forskellen er at en smarttrainer kan måle dine resultatet, har watt og omdrejningsmåler indbygget og kan kommunikere eksternt med software løsninger og f.eks. pulsbælte. De fleste smarttrainers understøtter i dag både ANT og Bluetooth.
De mest solgte på markedet i dag er formentlig:
- Wahoo
- Saris
- Tacx
- Elite
I forhold til valg er jeg nok lidt inhabil, da vi her i huset er forhandlere af Wahoos program. Jeg kører selv på en Wahoo KICKR v. 5.0. Den er jeg supertilfreds med og den har ikke svigtet en eneste gang. Ellers er mit indtryk også at de øvrige topbrands på markedet til fulde kan leve op til de krav, vi stiller som motionister.
Priserne svinger meget og derfor kan det også være uoverskueligt, hvad man skal vælge. Derfor er mit råd at vælge et topbrand. Det vil aldrig slå fejl. Du skal også være ærlig over for dig selv i forhold til, hvor meget du forventer at bruge udstyret. Skal du køre to til fire gange ugentlig vil jeg vælge en top-model, der er skabt til at få ”tæsk”. Er det mere blot for at have muligheden for at trille en tur en gang imellem, så er udstyret i mellemprisklassen også rigtig fint.
Du skal altid være opmærksom på vægten på udstyret, watt måleren og støjniveauet. Vægten er vigtig. Jo tungere din smarttrainer er jo bedre står den fast. Det har stor betydning for oplevlsen. Støjniveauet giver næsten sig selv og watt måleren er vigtig at få spurgt til. Det nytter ikke, hvis du skal kalibrere hele tiden.
Lidt salgs-gas her til sidst for hvad angår smarttrainers. Husk at du får rabat på Wahoos program, hvis du handler i vores webshop. Vores bestseller er Wahoo KICKR Core.
Software
I princippet behøver du ikke noget software for at kører indoor. Det bliver dog meget bedre såfremt du kører på en virtuel platform. For mig er det motiverende at cykle med andre tilfældigt eller efter aftale. Jeg kan vælge træningsprogrammer og ruter, ligesom alle data gemmes på den træningsplatform jeg bruger i øvrigt. Det kan være Gramin Connect eller Strava.
Jeg kører selv på den platform der hedder Zwift. Det er amerikansk og er den platform der globalt har suverænt flest brugere. De første 25 kilometer er gratis, hvorefter det koster cirka kr. 100 pr. måned.
På Zwift opretter du din personlige avatar, navn, vægt og højde osv. Her er vægten vigtig for den bedste oplevelse. Zwift sender nemlig data til din smarttrainer, som efterfølgende styrer hvor meget belastning du skal opleve. Det sker automatisk alt efter hvor mange % du kører op ad eller ned ad.
I Zwift er der altid tre verdner at cykle i og de har hver især et væld af ruter at vælge imellem. Verdnerne er reelle verdner med undtagelse af Watopia som er en fantasiverden. Watopia kan du altid køre, hvorimod de to andre tilgængelige verdner skifter fra dag til dag. England, USA, Frankrig, Østrig osv. Det hele opleves grafisk og du kan hele tiden se alle andre omkring dig der cykler LIVE uanset hvor i de befinder sig. Din smarttariner leverer også dato til Zwift så du kan se Watt, Watt pr./kg, puls, omdrejninger, fart osv. Afgørende for en god træning.
På vores næste klubaften den 18. januar kl. 20:00 tager vi dig med helt ind i Zwift universet. Morten fra Wahoo er vores gæst den aften og kan fortæller indgående hvordan Zwift fungerer og hvordan vi alle kan få noget godt ud af platformen hvad enten vi er nybegyndere eller øvede.
Du er også velkommen til at kontakte mig direkte, såfremt du har spørgsmål til indoor cyklingen forud for næste klubaften. Det er helt OK. Vi hjælper hinanden.
Kh Majbritt
Adm. adresse
Nordrevej 31
DK-8471 Sabro
FØLG EVENTBRANCHEN
Få spændende artikler fra Tikiøb Event!
Hej
jeg er den nye pige i klassen og ny indenfor denne verden. Er kommet på zwift og prøver mig frem .Så
i har nogle løb som i køre sammen , det kunne være fedt men jeg ved ikke om jeg over hovedet vil kunne være med.
Er lige nu igang med et nybegynder program på Zwift. Er der bestemt krav ?
Mvh
Eline
Kære Eline.
Velkommen i klassen.
Der er bestemt ingen krav til at kunne deltage i vores Meet-up på Zwift. Du skal være så velkommen. Jeg skriver lige til dig på Messenger. Jeg synes bestemt, du skal cykle med i aften, hvis du kan. Der er flere, der er nye på Zwift. Du skal også endelig bare spørge løs, så hjælper vi dig i gang.
Kære Maibrit
God beskrivelse og opløsning af fordele og ulemper
Dejligt at høre om andre, der foretrækker indoor ofte om vinteren. Har ofte følt mig pivet; fordi helbredet siger fra overfor koldt vådt vejr( blærebetændelse , ondt i hals, mm) tak for det og for super LCL til jer begge🚴♀️💨🙋♀️❤️
Oplistning af fordele…