Dit åndedræt – Det burde være ret simpelt….!
Af vores medlem Karina Andry Trosborg, Bedre Stamina
Det er det første, vi gør, når vi bliver født. Det er det sidste, vi gør, inden vi dør. Og derimellem er der bare en masse åndedræt, som følger os gennem hele livet. Heldigvis er det at trække vejret, noget vores krop automatisk gør for at holde os i live, så hvorfor skal du nu læse et blogindlæg om det?
Du er din hjerne
På få tusinde år har mennesket skabt stor udvikling. Det samfund vi lever i er meget anderledes end det, som vi levede i for blot 100 år siden. Det skøre er, at vores hjerne er den samme, som den var for tusindvis af år siden. Hjernen er begravet inde i vores kranie, og har aldrig set den udvikling vores samfund, har været igennem. Det eneste vores hjerne gør, er at sanse den. Faktisk så sammenlign din hjerne med en blind person, som har været blind hele sit liv. Den har aldrig set dens omgivelser, men igennem lyde, lugte, følelser, smag mv. forsøger den at skabe et billede af, hvilken verden den befinder sig i.
På grund af det høje tempo samfundet og teknologien har udviklet sig i, kan vores hjerne desværre misforstå de sansninger, den får, og på den måde skabe et skævt billede af den virkelighed, den befinder sig i.
Et godt eksempel er stress. For mange tusinde år siden, oplevede hjernen stress, når den jagtede sit bytte, for at få mad til at overleve, eller når et dyr truede dens overlevelse. I dag oplever vi stress imens vi sidder stille, og forsøger at nå vores opgaver foran computeren. Hjernen kan ikke kende forskel på situationen, men den fortæller resten af kroppen at situationen er farlig.
Hvordan hjernen reagerer på en situation, skaber dit åndedræt. Så en stresset situation skaber et stresset åndedræt. Det er ikke længere nogen hemmelighed, at den civilisation vi i dag lever i, er en af de mest stressede og medicinerede historien nogen sinde har set.
Derfor er dit ellers så automatiske åndedræt måske også kommet på afveje.
Jeg vil meget gerne understrege, at det slet ikke er alle, hvis åndedræt er kommet på afveje. Mange lever deres liv uden nogensinde at have fokus på deres åndedræt, uden at opleve store problemer. Men som behandler og terapeut med fokus på åndedrættet, ser jeg, hvor mange der har gavn af at lære deres åndedræt at kende, og træne det for at optimere sig selv.
Da der er så meget at tage fat i, har jeg valgt de mest grundlæggende aspekter indenfor åndedrættet.
Du skal trække vejret med næsen.
Den dag du kan spise en banan med din næse, må du gerne trække vejret gennem munden. En typisk ”dårlig” joke inden for åndedrætsuniverset.
Anatomisk set ud fra den evolution vi har været igennem, er næsen designet til at være dit primære åndedrætsorgan.
For os cykel- og konditionsnørder kan det være meget rart at vide, at du øger din kondition bedre ved at træne dig selv, til at kunne udføre din træning med næsevejrtrækning. Din aerobe kapacitet bliver større, og der går derfor længere tid, før du må du trække på din anaerobe kapacitet.
Din næse er også din første forsvarslinje imod virus og bakterier. De bliver filtreret bedre fra ved næsevejrtrækning. Trækker du til gengæld vejret med munden, har virus og bakterier direkte adgang til lungerne.
Næsevejrtrækning skaber balance i dit nervesystem. Nervesystemet har to grene; et ro-på system og et stress system. Dit stress system skal kun være aktivt, når der er en grund til det. FX når der er fare på færde, eller du er ude og træne virkelig hårde intervaller. Og lige præcis her er problemet som skaber en masse stress. Fordi hjernen ikke kan kende forskel på situationer, men kun kender sansninger, kan en ikke-farlig situation opfattes ud fra dine sansninger som en farlig. Derfor slår dit stress system til, og dit åndedræt ændres, og sker det for ofte, kan der skabes en vedvarende ændring i dit åndedræt, så din hjerne konstant sanser fare på færde.
At trække vejret med næsen, er en måde at fortælle din hjerne, at der er ro på, og at ro-på systemet skal være aktivt.
Dit åndedræt er en muskel.
Man tænker ofte sit åndedræt, som den luft der går ind og ud af en, men dit åndedræt er drevet af muskelkraft. Din diafragma muskel sidder som en omvendt skål, som hæfter på dine ribben. Den får dine lunger til at udføre en stempelfunktion, lige som på en stempelkande. Ved en indånding går stemplet ned, og lader din lunger fyldes med luft. På udåndingen går stemplet op igen, og lader den resterende Co2 komme ud af lungerne. Måske vidste du slet ikke du havde den muskel.
Faktisk er mange lænde-, hofte-, skulder-, og nakkesmerter forbundet med en dårligt fungerede diafragma muskel, og som med alle andre muskler i kroppen, hvis du gerne vil have den stærk og funktionel, så skal du bruge den.
Mange forstår i dag, at de skal trække vejret ned i maven, det giver desværre anledning til en del forvirring, fordi mange ender med at drive maven ud med muskelkraft, så det slet ikke er åndedrættet, der udfører udvidelsen af maven. I det kommende webinar vil jeg vise jer, hvordan man trækker vejret ”rigtigt” ned i maven.
Selv om jeg det meste af mit liv, har levet med et forholdsvist normalt og roligt åndedræt, bliver jeg stadig blæst bagover af al den viden, der er om åndedrættet, og alt det udbytte jeg har fået, af at blive klogere på mit eget åndedræt.
Dit åndedræt kan ingen tage fra dig!
Her har du link til en lille øvelse – Slow Breathing.
Spændende læsning! Glæder mig til at blive endnu klogere på seminaret!!