Har du en surdej?
Christina´s “Modersur” med inspiration fra Tobias Hamann
Surdej er en fantastisk ting til at gøre dit hjemmebag endnu bedre. Det er ikke særlig tidskrævende at holde en surdej kørende! Det er bare lige det, at komme i gang… Det er en lidt lang proces og tager et par dage, men når først den er lavet er det, det hele værd! Det gør ens bagværk virkelig lækkert med sprød skorpe og blød krumme…
DAG 1
140 g. vand
100 g. hvedemel
2 g. gær
Blandes, røres godt og opbevares lunt og dækket med et klæde i 16-18 timer. Hvis du har den i et glas med låg, er det vigtig at låget ikke slutter tæt, men blot lægges over. Dejen skal kunne ånde.
DAG 2
242 g. surdej fra dag 1 blandes med
125 g. vand
125 g. hvedemel
Blandes, røres godt og opbevares lunt og dækket med et klæde i 16-18 timer.
DAG 3
Vej 250 g. surdej af fra dag 2 og bland med
125 g. vand
125 g. hvedemel
Blandes, røres godt og opbevares lunt og dækket med et klæde i 16-18 timer.
DAG 4
Vej 250 g. surdej af fra dag 3 og bland med
125 g. vand
125 g. hvedemel
Blandes, røres godt og opbevares lunt og dækket med et klæde i 16-18 timer.
Du har nu en modersur!
Nu er den klar til at du kan bage. Den kan også stilles i køleskabet med låg på.
Når du vil bage kan du opfriske en del af din modersur i dette forhold:
50 g. surdej
50 g. vand
50 g. hvedemel
Opbevares lunt i 14 timer og den er nu klar til at bage med.
Du kan også tage 100 g. fra din modersur og opfriske med
100 g. vand og 100 g. mel
Når du er ved at løbe tør for modersur, kan du opfriske denne efter samme princip med én enkelt fodring og 14 timer et lunt sted.
Overskydende dej i selve opstarten af en surdej kan sagtens anvendes i bagværk. Det har dog ikke samme effekt og integritet som en moden modersur har.
Lad os endelig høre, om du har en surdej? Tag gerne et billede og del i vores Facebook-gruppe.
Skriv en kommentar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!