Ramsløg pesto med mandler og ramsløg mayo
af Majbritt Mortensen
Det er lige nu ramsløgene skal plukkes. Ramsløg er en løgplante, vi har haft i Danmark siden bondestenalderen, måske endda før. Ramsløg vokser primært i kystnære løvskove, lunde og småkrat.
Ramsløg bruges i mange lande som grønsag, og den har mange gode kvaliteter. Den har bland andet et meget stort C-vitaminindhold, faktisk mere end 10 gange så meget som citroner. Den indeholder også stoffer, der både virker antibiotisk og samtidig er med til at styrke immunforsvaret.
Ramsløg kan bruges til mange retter i køkkenet, og det er de unge blade, som har den fineste smag. Bladene eller hele planter kan dampes og spises som tilbehør, de kan snittes og bruges i wokretter, unge friske skud kan også bruges i salater, de kan hakkes fint og f.eks. blandes i en kartoffelmos, eller man kan bruge bladene som et fint krydderi.
Jeg har lavet nedenstående opskrift og den kan varmt anbefales. Min blev lidt stærk, men så opstod der lige pludselig en ny opskrift, som er blevet en favorit her i huset.
Ingredienser:
1 stor håndfuld ramsløg
1 dl olivenolie
saft af 1⁄2 citron
2 fed hvidløg
100 gram mandler
25-30 gram parmesan
salt
Sådan gør du:
Skyl ramsløgene grundigt, og dup dem tørre med et viskestykke.
Ramsløg, olivenolie, citronsaft og hvidløg kommes i en minihakker eller blender. Kør til du får en ensartet grøn masse.
Rist mandler på en tør pande, og riv parmesanost fint. Tilsæt det til masse og kør ind til du får en cremet, og gerne lidt grov konsistens.
Smag ramsløgspestoen til med salt, og opbevar den i køleskabet i en lufttæt beholder (fx et syltetøjsglas).
Ramsløg mayonnaise
Opstod lidt ved en tilfældighed. Jeg synes ovennævnte pesto nogle gange godt kan blive lidt stærk – tror de hvidløg, jeg brugt var meget stærke. Det kan også være hvis bladene fra ramsløget er for store og kraftige. 😉 Jeg snakkede med Christina og hun fortalte, jeg kunne prøve at blande mayonnaise i… Det er fantastisk. Nu gør jeg det frem over. Smager så godt. Mængden af mayonnaise synes jeg kommer an på, hvad du lige er til. Jeg smagte mig frem.