Doping under Juletræet?

– er der en fremtid?

Jeg har befundet mig i periferien af international cykelsport hele livet. Det har været som løbsarrangør, team-manager, chauffør og ”købmand”.

DSC_5029Derfor følger jeg også altid debatten om ”min” sport i alle medier med stor interesse. Voldsomt har det været de sidste par uger op til udgivelsen af Michael Rasmussens bog ”Gul Feber”. Hvorfor kommer den egentlig nu? Er det et sandt og ædelt ønske fra ”Kyllingen” om at lette sit hjerte og samvittighed nu hvor der måske igen er personligt overskud på kontoen til at stå frem? Eller er det mere et veltilrettelagt og udspekuleret angreb der skal slå igennem helt ind under danskernes juletræer. Det ved kun Michael Rasmussen og hans nærmeste rådgivere. Man kan jo naturligvis selv have en holdning til timingen og personligt har jeg svært ved at se hvad nyt der kommer frem i bogen. Det er jo ikke nogen overraskelse længere, at rytterne var velpræpareret og top-dopede tilbage i starten af 00erne. Rasmussen selv har jo også afholdt veliscenesat pressemøde med ”blod, sved og tårer”, ligesom han har fortalt hvad han ved til de relevante myndigheder rundt i Europa. Derfor kan jeg ikke helt gennemskue grunden til bogudgivelsen ud over det nævnte motiv med at ramme befolkningens juletræer. Og det vil helt sikkert også ske, da vi som sådan lidt småkedelige dyneløftere elsker at læse og høre om andres ulykke, ligesom vi altid har janteloven lige ved hånden når det går andre godt. Det er tankevækkende – men jeg er ikke i tvivl om at Rasmussens bog bliver en succes alene af disse årsager. Så her får Kyllingen fra Tølløse en sikker sejr. Hvorvidt Rasmussen efterfølgende vælger at bruge provenuet fra bogsalget til dopingbekæmpelse via donationer eller stiftelse af en fond må vi vente med at få svar på. Om hans behov for at nævne en lang række tidligere og en enkelt nuværende cykelrytter ved jeg ikke. Selv forklarer han jo, at det blot var en naturlig del af det at fortælle hans historie. Men det er et faktum at det kun gør bogen mere spektakulær at læse for den almindelige læser. Nu er jeg jo ikke forfatter men et bud på at løfte salgstallet endnu højere kunne være at tilsætte endnu et kapitel omhandlende skyggesiden – fortæl os om leverandørerne og producenterne, bagmændene.

Respekt og foragt, en blandingstilstand

Jeg har selv gennem tiden arbejdet sammen med Michael Rasmussen i min egenskab af cykelarrangør. Det er der både kommet noget godt og noget skidt ud af. Men jeg har under alle omstændigheder fået opfattelsen af en mand der går sine egne veje, ikke lader sig bøje af flertallet og på ingen måde en person der sejler med strømmen. En ener og det har jeg faktisk respekt for. Jeg respekterer Kyllingen som et dedekeret menneske der tør gøre op med den forudsigelige hverdag og sætte sig store mål. Jeg tager naturligvis stærk afstand til hans snyd og løgne – til hans store og nuancerede dopingmisbrug. Det kan vi ikke bruge til noget – væk med det.

Hvem gør reelt en forskel i bekæmpelsen af doping?

Mange har meninger og holdninger til cykelsportens udfordringer i al almindelig og i særdeleshed til de højteksponerede eksotiske sager som hidser op langt uden for cykelsporten – ja helt ind i dagligstuen med kakkelbordet til ”Hr. og Fru Danmark”. Det er super at have en mening om tingene og være med på vognen når vores lille leverpostejsfarvede befolkning agerer domstol og skælder ud. Jeg finder dog de fleste input inkompetente og unuancerede – kun de færreste har evner og indsigt til at fremstille eksempelvis dopingsagerne. Mange er også flittige bidragsydere til en afstumpet dialog på de sociale medier. Jeg fristes til at spørge – hvor mange gør så reelt noget ved problematikken? Ikke mange, men dem der virkelig gør noget ved sagen hver eneste dag hører vi ikke meget til. Hvor er omtalen og fokusset på vores mange unge talenter og de danske mandskaber som gang på gang lykkedes med deres hold på forskellige niveauer. Bag linjerne, i kulissen langt fra de store overskrifter er der rigtige cykelfolk som gør et enormt stort stykke arbejde for at skabe en god cykelsport i fremtiden, for at påvirke holdingen i sporten og bekæmpe doping. Det er lige fra en af Danmarks største ungdomsafdelinger i Hammel Cykleklub til Skelde Cyclings imponerende talentprojekt i Team Cult Energy. Med deres store arbejde i hverdagen er de eksempler på de mange der faktisk gør noget hver eneste dag for at påvirke holdingen i fremtiden cykelsport og bekæmpe dopingen. Jeg fornemmer selv på min vej rundt i miljøet at ”feltet” nu ondsiger dem der snyder – ”Du skal ikke ødelægge det for alle os andre” holdningen er slået igennem.

Fremad – gør en forskel

Med risiko for at blive beskyldt for at være romantikker og ikke vil se fortidens synder i øjnene, så vil jeg arbejde videre med fremtiden og de mange gode cykelprojekter der ligger foran os. Motionscykling, danske elitemandskaber, klubberne og selvfølgelig de mange cykelevents og arrangementer rundt omkring – der er nok at gå i gang med. God weekend.

Jesper Tikiøb, november 2013