Tilmeld dig nu et rigtigt cykelløb

Jeg har med interesse igennem de senere år fulgt udviklingen i motionscykelløbene her i Østjylland. Det har jeg gjort af rent faglig interesse men også som privatperson der elsker at cykle på motionsniveau og sammen med andre motionister.

Tendensen virker klar og også lidt særpræget set fra en gammel væddeløbers cykelsadel. Flere og flere licensryttere stiller til start i motionsløb – hvorfor det?

Jeg oplever det også i forhold til mit eget arrangement Frijsenborg MOTION. Her er vi glade for den tilvækst vi har på cykeldisciplinerne men er modsat også splittet over de mange licensryttere på startlisten. Kommercielt er det jo super men er det den rigtige sportslige udvikling?

I forbindelse med Cykelløbet i Hadsten for ganske nylig havde vi også enkelte licensryttere på startlisten til motionsløbet. De burde havde kørt Randers Bike Week.

Jeg læser om styrt og voldsomme situationer på landevejen for både ryttere og bilister. Min egen erfaring som arrangør af Frijsenborg MOTION er også at de forreste i de to felter har meget svært ved at skælde mellem hvad der er et motionsløb og hvad der er et licensløb. Jeg elsker cykelsporten og den har siden 1978 bragt mig så meget godt. Derfor gør det ondt at se, hvor vildt deltagerne i flere og flere motionsløb kører. Når færdselsreglerne gang på gang tilsidesættes, så skaber det farlige situationer og det gavner på ingen måde sportens image. Følgeeffekten bliver også at vi som arrangører får svære og svære ved at opnå myndighedernes tilladelse. Det betyder på sigt færre motionscykelløb at deltage i – er det ønsket?

Jeg vil også gerne henlede opmærksomheden på myndighedernes tilladelser er forskellige alt efter om der er tale om licenscykelløb eller motionscykelløb. Motionscykelløb er for motionens skyld og licensløb er for sportens skyld. Derfor kræves der også et større sikkerhedsmæssigt set-up når der køres licenscykelløb. Det giver ganske god mening.

De farlige situationer i moderne motionsløb opstår også i det mix mellem licensrytter og motionist. En licensrytter har langt mere erfaring og er helt naturlig bedre til at begå sig på cyklen. Mange motionister tror de er licensryttere og forsøger naturligt nok at følge med når krybdyrhjernen slår til. Det betyder at vi nemt oplevelser at der sidder meget trætte ryttere i en for stærk gruppe og så sker fejlene. Hedder det ikke – lige børn leger bedst? Det er vel også derfor at DCU har klasseinddelt licensrytterne – for at skabe konkurrence på nogenlunde samme niveau både hvad angår styrke og kompetence.

Jeg ved ikke hvorfor at licensryttere i stigende grad tilmelder sig motionsløb og så endda midt i en aktiv sæson. Hvorfor tager man denne unødige risiko at blive sat på ”røv..” i et motionsløb? Og så smide en lang træningsindsats på gulvet en almindelig hverdagsaften. Er det fordi det er svært og hårdt at følge med i de rigtige cykelløb? – jo flere cykelløb man kører jo nemmere bliver det.

Det er som sådan ikke mit ønske at skræmme licensrytterne væk fra motionsløbene. Det er den enkeltes egen beslutning. Jeg håber blot at alle for sportens skyld vil huske på at det bare er for sjov, når man har tilmeldt sig et motionsløb. Når man er licensrytter er man i min verden den fornemste repræsentant for vores sport – husk det. Så i stedet for at køre over for rødt, hajtænder og den gale vej rundt i rundkørslerne i motionsløbene så del ud af din viden og erfaring og hjælp de øvrige deltagere med at få de rigtige vaner. Super naivt – ja jeg ved det godt.

Husk der køres rigtige cykelløb for licensryttere over det meste af Danmark hver eneste weekend fra april til september. Der er nok af muligheder for at køre fra de andre.

Husk også at jeg kun ønsker det bedste for os alle, så vi i et bredt fællesskab kan fortsætte med at dyrke den sport der bringer os så meget.

God træning og hel og lykke med løbene, motion som licens – vi ses på landevejen.

Sportslig hilsen

Jesper Tikiøb

(blandt andet: Uddannet DCU kommissær, tidligere medlem af AIOCC, professionel cykelløbsarrangør siden 1993, herunder adskillige UCI løb)