Tilbageblik: 20 år med op- og nedture
Af Anne Lund Petersen,
artiklen ejes af Århus Stiftstidende og Randers Amtsavis.
I 20 år har Jesper Tikiøb arrangeret gadeløb i Hadsten med cykelsportens største stjerner på deltagerlisten. Det har givet ham et utal af uforglemmelige oplevelser, men det har langt fra været lige ud ad landevejen hele vejen.
Hadsten: I 1993 arrangerede Jesper Tikiøb som 23-årig for første gang det siden så berømte gadeløb i Hadsten. Med på startlisten var selveste Bjarne Riis – Danmarks største cykelstjerne, der allerede på dette tidspunkt havde gjort sig bemærket i verdens hårdeste cykelløb, Tour de France.
“Det var et kæmpe scoop, at han kom. Det var vildt stort den gang, og det blev ligesom startskuddet til det hele,” siger Jesper Tikiøb.
Pludselig er 20 år med cykelløb fløjet af sted, og avisen møder manden bag løbet hjemme i privaten i Markusminde til en snak om op- og nedture gennem årene. For det, der startede som en sjov idé om at arrangere et cykelløb i sin egen baghave, har på godt og ondt været en kæmpe stor del af cykelentusiastens liv i to årtier.
“Der går ikke en dag, hvor jeg ikke tænker på cykelløbet. Der er så mange minder, og jeg har fået rigtig mange kontakter gennem løbet, som har haft betydning for mig i alle mulige andre sammenhænge. På den anden side har jeg måttet acceptere, at mange lokalt har en mening om mig som person, og det har da ikke altid været lige sjovt,” siger 43-årige Jesper Tikiøb, der for tiden har travlt med at få de sidste detaljer på plads til årets løb, som igen i år præsenterer store danske cykelstjerner.
Dus med stjernerne
Spørger man til, hvad den største oplevelse i de 20 år med cykelfeber har været, er svaret helt entydigt mødet med legenden Lance Armstrong i 2003. Her lykkedes det Tikiøb at få superstjernen til Danmark, hvor han deltog i løbet som en kæmpe attraktion. Det år var der 27.000 betalende publikummer i Hadstens gader.
“Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Vi kørte til Frankrig og breakede nyheden under Tour de France. På én dag var jeg live over ti gange i danske og internationale medier,” fortæller Jesper Tikiøb, der stadig kan mærke suset fra dengang.
Rygtet siger, at Lance Armstrong fik omkring 750.000 kroner i bundede dollarssedler for at deltage i løbet. Aftalen var, at han skulle hente pengene på Tikiøbs kontor efter løbet, men da de mødtes i lufthavnen var beskeden pludselig, at han ikke vil køre, hvis han ikke blev betalt inden løbet.
“Heldigvis var det torsdag, så banken havde længe åbent. Jeg fik fat i pengene, men det var et barsk indblik i alt det usympatiske, der også følger med cykling på topniveau. Det var ikke nogen behagelig oplevelse.”
Løbet har også bragt ham tæt på mange internationale cykelstjerner som Tony Rominger, Fränk Schleck, Fabian Cancellara, Tyler Hamilton og Robbie McEwan.
De hårde år
I årene efter Armstrong-succesen oplevede Jesper Tikiøb bagsiden af cykelmedaljen på nærmeste hold.
I 2007 skulle Michael Rasmussen, der lå til at vinde verdens hårdeste cykelløb, have kørt med i Hadstenløbet, men så blev han udelukket fra Tour de France på grund af dopingbeskyldninger. Tikiøb følte sig nødsaget til at tage ham af startlisten, og det skabte kraftige reaktioner.
“Jeg modtog hadebreve og mordtrusler på mail, hvor folk kaldte mig et dumt svin og skrev, at de nok skulle dukke op til løbet og vise mig, hvad de synes om min beslutning. Politiet var også involveret. Det var meget ubehageligt.”
Samtidig var der lokalpolitisk virak om løbet, som kommunen støttede med et stort pengebeløb. Mange mente, at pengene burde bruges andet steds.
Det voldsomme stormvejr omkring løbet og hans person fik Jesper Tikiøb til at trække stikket i 2009 og 2010, hvor han besluttede at holde en pause fra cykelverdenen.
“Jeg havde bare fået nok af doping og lokalpolitisk jantelov og af at blive kaldt et dumt svin. Jeg følte, man gik mere efter manden end efter bolden. Jeg havde simpelthen ikke lyst mere.”
Tilbage igen
Men som en gammel cirkushest, kunne han ikke holde sig fra cykelmanegen. Efter et par års pause fik han langsomt lysten tilbage. Og i samarbejde med kommunen besluttede han at starte løbet op igen i 2011.
“Hvis jeg skal være helt ærlig, savnede jeg det helt vildt. Og så kommer man heller ikke uden om, at et løb af den størrelse er en forretning.”
Det var en svært beslutning at gå frivilligt ind i løves gab på ny. Men meget har ændret sig til det bedre, siden de første år, mener Jesper Tikiøb.
“Jeg er blevet ældre og mere tykhudet, og så er jeg slet ikke så frembrusende, som jeg var engang. Jeg har fået bearbejdet de dårlige oplevelser og accepteret, at man får nogle slag, når man stikker snotten frem i provinsen.”
Og selvom sponsorernes penge ikke hænger lige så løst, som de gjorde engang, har han ingen planer om at stoppe som løbsarrangør lige foreløbig.
” Selvfølgelig er det en forretning, men jeg gør det primært af kærlighed til sporten. Så længe der er opbakning har jeg lyst til at fortsætte. Jeg har været rigtig glad for den lokale opbakning. Folk tror på løbet og bakker op, også selvom det ikke er lige så stort, som det har været.”