Motionscykling, sport og event

Afsted på den store klinge

Aldrig har vores asfalt være brugt så meget af cykelmotionister som den blive det i disse år. Ja det gælder for den sags skyld også de europæiske landeveje. På de næste linjer gør jeg mig nogle tanker om hvorfor motionscykling er så voldsom i vækst, som vi oplever det lige nu. Jeg kommer også med eksempler på hvordan det tohjulede transportmiddel bliver brugt til langt mere end det blot at motionscykle.

tikioeb-event-motion-cykling-2
Den sorte skole

Motionscykling har traditionelt og historisk hængt sammen med den etablerede cykelsport. Mange tidligere aktive licensryttere har efter karrierestop brugt cyklen som den foretrukne motionsform. Man er mødtes i lokale grupperinger, hvor det at cykle ikke var noget der skulle læres. Nej det var en kunstart der lå på rygraden. Hver især kendte man de uskrevne regler og ingen var i tvivl om hvornår der blev kørt og hvornår der ikke gjorde. Udtryk som ”En ned” var ukendt i motionscyklingen for bare 10 år siden. Alle kendte deres plads og der blev i princippet kørt særdeles disciplineret. Disse grupperinger findes også den dag i dag. Jeg er selv fra den tid og cykler også fortsat gerne sammen med andre ”nørder”, hvor det hele er indforstået og alle ved hvad det vil sige at køre på cykel.

De sidste par år er den ovennævnte gruppe kommet i mindretal og godt for det. Det nærmest vælter ud på landevejen med nye cykelmotionister som starter i en sen alder og uden nogen form for forudsætning eller baggrund – de har ikke gået i den sorte cykelskole og lært hvordan det hele foregår ved at blive efterladt på Gl. Horsenslandevej en kold februar-lørdag syd for Århus. Og fint med det, for sådan fungerer tingene ikke i dag. Cykelklubberne er blevet mere moderne i deres træning.

Det nye hold

”Det nye hold” kommer bare ud fra den nærmeste sidevej og cykle helt enkelt der ud af uden nogen form for officiel tilknytning til en cykelklub. Mange har i min optik også meget at lære rent cykelteknisk, men det er vel egentlig fuldstændig lige meget, blot de hygger sig, får god motion og at deres manglende erfaring ikke får betydning rent sikkerhedsmæssigt.

Hvorfor kommer de nu rullede og hvor etablere de sig? Jeg tror de nye cykelmotionister er kommet i gang fordi det går op for flere og flere hvilken frihedsfølelse det giver at motionere på cyklen. Du er også fri til at gøre det når det passer ind i dit program og endelig skal man ikke underkende motionscykling som fremtidens nye aktive netværk. Jeg tro også at motionscentrene leverer flere og flere ryttere til landevejen, rekrutteret fra de mange spinning-hold. Det virker at cykle og der er i lange perioder på turen også plads og luft til samtale og meningsudveksling.

De nye motionister etablerer sig naturligt i motionsklubber og autonome grupperinger der opstår via de sociale medier som facebook. Det er den nye cykleklub i Hadsten i Favrskov Kommune et godt eksempel på. En sådan måde, over relativ kort tid, at samle mere end 50 ryttere på er ikke set før. Og det er vel og mærke cykelmotionister uden nogen cykelsportsmæssig baggrund. Det er for sporten og branchen en helt fantastisk udvikling som vi skal gribe, udnytte og udvikle.

Flere voksne cykelmotionister starter også i dag fordi der i samfundet er en stigende tendens til at iscenesætte sig selv og sætte sig mål. Vi er alle ud af samlere og jægere som hver dag har skullet kæmpe for at opretholde livet. Sådan er det ikke i dag derfor søger vi nu udfordringen og det ekstreme i fritidslivet. Basisrammen med familie, hus og karriere er på plads og inden hverdagens kedsomhed rammer os slår vi os på fysiske udfordringer. Og her er cykling som motionsform perfekt. Det er let at komme i gang, du bliver hurtigt en del af et netværk og du opnår forholdsvis hurtigt en hæderlig cykelform, så det bliver sjovt at rulle af sted.

GB
CSR profil og masser af gode formål

Det er bidrage til et højere formål er også oppe i tiden og flere og flere af de cykelprojekter vi kender til i dag har da også som mål at skabe økonomisk overskud, som efterfølgende udloddes. Det tiltrækker helt sikkert også en del cykelmotionister, som den vej rundt kan bruge cykelsporten erhvervsmæssigt. Få pudset virksomhedens CSR profil af samtidig med man som deltager bliver en del af et godt netværk og får en masse motion. Vi kender det fra eksempelvis den store gule succes i Team Rynkeby.

Her hos Tikiøb Event arbejder jeg også med motionscykling ud fra en erhvervsvinkel. Jeg er blandt andet med i kulissen hos Team Rotary Favrskov som i 2014 for 4. gang cykler fra Favrskov i Østjylland til Paris. Her har projektet uddelt mere end 900.000,- kroner på de første tre år. Min opgave er her koncentreret om det kommunikative arbejde overfor presse og sponsorer, ligesom hele logistikdelen omkring hotel, rute og hjemrejse er en del af min opgave. Endelig er jeg også ansvarlig for holdets tøjprogram og deltager også aktivt i forbindelse med træningsafviklingen. Har du selv lyst til at komme med Team Rotary Favrskov til Paris i 2014 kan du læse mere om projektet på holdets website www.teamrotaryfavrskov.dk

Et andet godt eksempel er det nye store motionscykelløb i Esbjerg, som jeg tilrettelægger og afvikler for Arriva Danmark. Arriva Motion afvikles hvert år i maj måned og anvendes blandt andet til at sætte fokus på koblingen mellem cykeltransport og offentlig tranport. Endelig er Arriva Motion også et udtryk for aktivering af den sponsoraftale jeg har været rådgivere på mellem netop Arriva Danmark og cykelholdet Team CULT Energy.

Afslutningsvis vil jeg nævne vores eget motionscykelløb som jeg afvikler hvert år i juni måned som en del af det store folkelige motionsevent – Frijsenborg MOTION. Her ligger Frijsenborg Slot ved Hammel i Østjylland rammer til og mere end 1.000 glade motionister får sig en herlig motionsaften med udgangspunkt i slotsparken. Deltagerne kan vælge mellem cykling, løb, walk eller Zumba.

Motionscykling som firmaevent

Endelig tilrettelægger jeg også en række kommercielle cykel-events for erhvervskunder der ønsker netop cyklingen tænkt ind i et personale- eller kundeevent. Til dette formål råder Tikiøb Event over både MTB, Race og simulatorcykler.

Mit netværk til den etablerede cykelsport sikre også at vi nemt kan tilføre deltagelse fra særlige personligheder fra sporten, aktive som passive.

Har du lyst til at høre mere om vores kompetencer ud i cykelsporten på motionsplan som eliteplan er du velkommen til at kontakte mig. Jeg har produceret cykelløb og cykelevents uafbrudt siden 1993.

Vi ses på landevejen.

Oktober 2013, Jesper Tikiøb