Motionscykling: Det er aldrig for sent

Olaf Tikiøb har leveret os nedenstående beretning om en god bekendts comeback til et liv med god motion

Måske du er blevet inspireret og har fået lyst til at reducere lidt på vægten, komme i bedre form og få kontakt med andre mennesker, der har samme indstilling til life stile, så er det aldrig for sent at komme i gang. Vintermånederne kunne være en god periode at komme i gang med en langsom opstart. Hvadenten du vil walke, løbe eller cykle, så kunne et godt pejlepunkt for et træningsforløb være at gennemføre Frijsenborg Motion, hvor der er mulighed for at deltage i alle 3 nævnte former for motion.

Læs denne historie fra det virkelige liv:

På Facebook er jeg blevet ven med en gammel cykelsportskammerat. Vi kørte de danske landveje tynde under både træning og løb i perioden 1959-1964 som medlemmer i Aarhus Amatør Cykleklub (AAC), i dag Aarhus Cykle Klub.. Det var før tiden med højtprofilerede gadeløb og criterier som cykelløbet i Hadsten og andre, som vi kender i dag. Nogle cykelklubber arrangerede ”cindersbaneløb” (løbebanerne omkring fodboldbaner), hvor vi hyggede os med linieløb, pointsløb og forfølgelsesløb.

Min ven var en meget dygtig landevejsrytter og kørte sig hurtigt igennem de sekundære klasser til A-klassen, hvor han opnåede mange fornemme placeringer. Jeg har ikke set, hørt eller kendt noget til hans liv efter 1964, men har nu fået en del af hans livsforløb.

Efter cykelsportskarieren, blev han en dygtig rallykører/bil-orienteringskører og vandt flere DM titler, samtidig med han etablerede sig som selvstændig automekaniker. Senere faldt interessen på golf, som blev en passion, der skulle yderligere dyrkes ved pensionalderens ankomst. Han har ikke siddet på en cykel siden karrierestoppet midt i 1960’erne.

Der var dog en ulempe ved det at være selvstændig, sidde timesvis i en rallybil og vandre rundt på en golfbane, nemlig vægten. Fedtlaget lagde sig tungt og maven voksede indtil lægen en dag sagde. ”Nu går den ikke længere”, du må ændre din livsstil, du må ændre dine kost- og motionsvaner.

Min ven er en karakterfast person, det sætter sig mål, og satser 100% for at nå frem til samme. Så lægens ord blev signalet til et nyt og anderledes liv. Som 66 årig investerene han i totalt ny cykeludstyr (racer og MTB) til mange tusinde kroner, og startede regelmæsig træning op. Spinning og MTB-kørsel om vinteren og landevejskørsel om sommeren. Kiloene raslede konstant af kroppen og efter et halvt år var min ven 15 kg. mindre og en rigtig flot fyr. Han fandt sammen med ligesinde i en lokal cykelklub og søndagsturne kom efterhånden op på 100 – 150 km. Den gode form og de mange træningskilometer skulle selvfølgelig bruges til noget mere. Mange cykelmotionsløb overalt i Danmark og endog de Franske Alper har lagt asfalt til min vens umættelige appetit for lange distancer. Et hav af løb er blevet gennemført, bla.a. mange motionisters mandomsprøve, La Marmotte i Frankrig. Motionsetaperne forud for Post Danmark Rundt og Frijsenborg Motion.

Et yngre familiemedlem gennemførte i sommer Ironman-distancen ved et stævne i København. Min ven blev i den grad grebet af denne fascinerende ekstremsport, at han nu overvejer at gå i træning for at få denne disciplin på sit CV også. Jeg bliver ikke forundret, hvis han prøver.

Min ven er i dag 72 år….!!!!

ot-nov.13