Mellem laks og klokkelyng

Der er stille i Esbjerg Lufthavn sådan en søndag i august. Der sker ikke meget men pludselig ud af ingen ting lander BMIs Embraer 135 fra Aberdeen. En lille jetmaskine med plads til 34 personer. Storbritanniens mest præcise flyselskab tager turen over vandet alle ugens dagen med undtagelse af lørdag. Det er primært folk fra olieindustrien der benytter ruten.

Men i dag har jeg også fundet vej til den lille lufthavn lige uden for den syd-vestjyske hovedstad. Jeg sidder klar til at boarde sammen med de 19 andre passagerer der skal med over til Skotland på denne søndagsflyvning. Igen primært oliefolk men jeg kan se at der også er et par jægere med. De skal sikkert over og se om Diana (jagtens gudinde) vil tilsmile dem med lidt held i bukkejagten.

Jeg rejser i forvejen og skal op og gøre klar til en lille flok gæster der har ønsket min hjælp til at tilrettelægge og afvikle en event i det skotske højland med fokus på laksefiskeri.

Nordøstskotland nærmere betegnet Royal Deeside er vores mål. River Dee er en af Europas mest eftertragtede laksefloder og her skal mine gæster fiske med fluestang de næste par dage. At fiske laks i River Dee er sportsfiskeri på højeste plan. Det kræver mange års erfaring ud i kastekunsten at placerer fluen helt rigtigt i vandet.

Ud af det lille flyvindue kan jeg se højlandet i det fjerne og lige under mig ligger Aberdeens forstæder søndagsdoven og flyder. Solen skinner og det er fridag i Nordøstskotland. Det fornemmer man allerede inden piloten har landet den lille maskine.

IMG_7887Som det stort set altid er med BMI over til Aberdeen sætter piloten hjulene på landingsbanen før planlagt. 10 minutter efter jeg har forladt flyet er jeg ved at læsse min kuffert ind bag i den Land Rover Defender der står og venter på mig. En tro og nødvendig følgesvend, hvis du vil begå dig optimalt i det skotske højland. Jeg nyder stilheden men glæder mig omvendt også til at byde gæsterne velkommen om et lille døgn. Altid skønt at få lov at guide forventningsfulde danskere rundt i det fantastiske land.

Inden længe er jeg ude på landet. Vejen ligger der endnu og alt ligner sig selv. Der er der noget trygt og godt ved. Folkene er også de samme – imødekommende og lune. Dog skal jeg lige holde ekstraordinært tilbage i den første lille landsby jeg kommer til – det sker ellers aldrig. Men i dag er der cykelløb – og ja det må jeg da om nogen have forståelse for. Jeg holder ind til siden. Stopper Land Roveren og se felterne suse forbi. Veksler et par ord med den lokale officials og forstår at de har været i gang det meste af dagen. Inden længe skal de i gang med at rydde op – det kender jeg godt og tænker tilbage på en fantastisk cykelløbsaften i Hadsten, som vi netop har afviklet.

Nu kan jeg se River Dee – den er smuk som den snor sig igennem landskabet for til sidst at løbe ud i havet inde ved Aberdeen. Jeg slår et smut forbi fiskehytten og hilser kort på vores Ghillie John. Han skal være med os de næste par dage. En Ghillie er en lokal fiskeekspert som stiller sin erfaring og ekspertise til rådighed. Vi har kendt hinanden i nogle år efterhånden og det er altid rart med et gensyn.

Der bliver også tid til at provianterer hos den lokale købmand inden jeg tjekker ind på den lille pub med udsigt til floden. Her bor jeg tit og tager gerne gæster med. En fantastisk skotsk atmosfære og masser af sportsfiskerhistorier hænger tykt i luften i det lavloftet publokale.

I morgen skal vi på floden efter laks…….

Jesper Tikiøb, august 2015