Den forbandede slankekur

Ikke mere snak: Tab dig nu bare, det er helt enkelt.

Tiden er kommet – tiden for de mange nytårsforsæt. Over alt i landet bliver vi ramt af trangen til at indgå en aftale med os selv. En aftale som vi oftest ikke kan holde ret meget længere end januar ud. Vi vil tabe os og leve sundere i det nye år.
(Nedenstående er helt uden videnskabelig dokumentation og er udelukkende udtryk for min egen mening og egen erfaring. Det er skrevet for alvor og for sjov og med et glimt i øjet. Jeg bruger min erfaring i forbindelse med de motionsevents og netværk jeg er tovholder for.)

Vi løber med på den kommercielle iscenesatte mediekur, som i disse dage på alle tænkelige platforme fortæller os at vi vejer for meget. De professionelle står i kø for at udnytte vores dårlige samvittighed og vi er nemme ofre – som at gå på jagt i et hegn. Vi sidder der midt i morgenkrydderen og lapper de mange tilbud i os. Bøger, apps, foredrag, tilbud fra fitnesscentre og livsstilscoach alle er de klar med de vise sten til os – de kender vejen til det forjættede land, vejen til god form og vægttab.

Nu må jeg dog lige stoppe op – jeg kan næsten ikke holde det ud. Alle de mange muligheder og tilbud er alt samme blot bekvemme sutteklude vi kan klamre os til. Det er naturligvis meget ædelt at så mange gerne vil hjælp os til god form og vægttab. Men når det er skrevet, så vil jeg på provokerende vis tillade mig at konkluderer at mange kan komme langt ved blot at tage sig sammen. Gør op med den kæle mentalitet. Måske slukker jeg nu et naivt håb eller to men der er altså ingen nem vej til god form og vægttab. Der er kun dig selv til at gøre noget ved det, ingen andre. Du skal disciplinerer dig selv, være beslutsom og tag ansvar.

Oven på ovenstående provokerende udfald må jeg træde lidt vande og erkende at der sikkert er mange der får fin hjælp via de professionelle tilbud. Det er super og skønt. Jeg er dog af den opfattelse at man kan komme langt ved at tænke sig om og være konsekvent i sin beslutning om vægttab. Jeg er derfor frisk på at give et par bud og de er ganske gratis.

Tab dig langsomt
Uanset hvilken livsstils-ændring du beslutter dig for i forbindelse med dit nytårsforsæt, så er det vigtigt at du spørger dig selv helt ærligt om du også kan leve sådan om 5 timer, 5 måneder og om 5 år. Kan du ikke det så holder din plan bare ikke. Gentænk projektet og vælg en metode der passer til dig og familien. Du skal ikke være fanatisk, det føre ingen vegne. Måske her og nu men ikke til et varigt vægttab.

Træn 6 timer om ugen
Kom nu bare afsted. Ingen undskyldninger og overspringshandlinger. Træn og du vil tabe dig. Det kommer helt af sig selv. Du skal bruge tiden effektivt når du er afsted, få noget ud af træningen. Du skal kunne mærke at du har gjort noget. Det skal også gøre ondt på den gode måde en gang imellem. Ellers rykker det bare ikke. Er motion helt nyt for dig så start stille og roligt op for at undgå skader. Accepter at det tager tid. Tá cyklen i alt slags vejr. Det er efter min vurdering en af de bedste slankekure der findes og så er motionsformen skånsom for dit bevægeapparat og du mærker hurtigt fremskridt. Jeg kender ingen overvægtige cykelryttere. Tit høre jeg undskyldningen om at der ikke er tid til træning i hverdagen. Det kan kun du ændre på. Det er et spørgsmål om prioritering. BONUS info: I 2011 så vi danskere gennemsnitligt TV i 3 timer og 18 minutter hver dag (Kilde: TNS Gallup TV-Meter). Det svare jo til cirka 85 km på cykel?

tikiøb-event-slankekur-træn-nu

Bøffer skal der til når der er motion i hverdagen.

Luk munden hver anden gang
Tænk dig om – har du behov for portion nummer to til aften? Forsøg gerne med portionsanretningen og spis af små tallerkner (jeg brugte selv i en periode frokosttallerkner frem for middagstallerkner). Sæt ikke gryder og pander på bordet. Lad dem blive henne på komfuret. Efter første portion, som du har spist langsomt og tykket godt på maden, så snak lidt med familien. Er du fortsat sulten efter 15 minutter så tag gerne en lille portion nummer to. Husk nu de grøntsager – halvdelen af tallerkenen.

Spis hele tiden – mange sunde mellemmåltider er godt for dig. Det holder maven i gang og øger din forbrænding. Det er også hyggeligt som en sideeffekt.

Drik dig ned i vægt. Ønsker du at tabe dig er det vigtigt at du får vand nok at kroppen er hydreret. Du skal ikke drikke vand som erstatning for din kost men sørg blot for at du får rigeligt med vand. Sluk aldrig din tørst med andet end vand.

Se så at komme afsted
Ovennævnte råd er helt enkle og bør i større eller mindre grad kunne implementeres hos de fleste. Og så ved jeg de virker. Det har de gjort for mig. Jeg har selv tabt mig 14 kilo på 8 måneder og det er vel og mærke et forblivende vægttab.

Så glem nu alle de glimmer kurer der er pumpet op af medierne og industrien. Det er helt enkelt. Spis ikke mere end du forbrænder. Pump cyklen eller snør dine sko og så tænkt dig om. Det er mit bud på en effektiv form- og slankekur.

Vi ses på landevejen til sunde oplevelser i 2015. Godt Nytår.

Jesper Tikiøb