Chris Anker i samtale med Tikiøb

I forbindelse med kontraktindgåelsen med Chris Anker Sørensen om start i cykelløbet i Hadsten den 25. juli 2013 blev der også snakket om andet end vilkår og underskrift. En snak om løst og fast. Efterfølgende er det blevet til ni spørgsmål, personlige, lokale og internationale.

AC

1) Hvornår besluttede du, at du ville være professionel og hvilke overvejelser gjorde du dig i den sammenhæng?

Beslutningen om at blive pro. kom først i 2005, hvor jeg fik muligheden for at køre som straigaire hos Bjarne den sidste del af sæsonen. Inden jeg fik denne mulighed, tænkte jeg aldrig rigtig på at blive pro. Drømte om det, men betragtede det ikke helt som sandsynligt. Tænkte mere på min uddannelse og hyggede mig bare lidt med min cykling. Men den tre måneders prøveperiode i efteråret 2005, gav mig virkelig blod på tanden. Selvfølgelig var jeg lidt nervøs for at droppe uddannelsen, men følte at livet som pro skulle prøves. Det er de færreste forundt at få chancen som prof, så man skulle være et skarn hvis man ikke greb den. Uddannelsen løber ingen steder, det gør mulighed for at udleve sin drøm om at leve af sin hobby. Så for mig var der kun en vej, og det var at blive pro og give den alt hvad jeg havde, så jeg ikke som 50 årige ville fortryde og ligge i H50 og dunke weekend efter weekend.

2) Din lokale forankring – fortæl os om den. Betyder den noget i din dagligdag og danner den grundlag for dine beslutninger. Er du oksen fra Hammel? Betyder Hammel noget eller er det blot noget pressen har skabt?

Selvfølgelig betyder ens hjemby meget for en, men pressen har nok blæst det lidt op. Når det er sagt har jeg jo trådt mine barnesko og mine teenager år i Hammel og derfor har det jo været med til at præge mig som menneske. Jeg føler mig altid hjemme og i trykke rammer når jeg er i Hammel. Har så mange goder minder fra mine år i Hammel, vi vender vel alle tilbage til barndommens minder, når vi i voksentilværelsen synes tingene er lidt hårde. Angående oksen, så er det ikke mig, men det er jo en sjov tilfældighed.

3) Er Pøt Mølle den hårdeste bakke i Danmark – husk at være ærlig og ikke lokal taktisk

Alt afhænger jo af farten, en motorvejsbro kan jo være hård med 50 km/t i timen. Men Pøt Mølle er så afgjort en af de hårdest bakker jeg har prøvet. Den er okay stejl og ganske lang. Til DM sidste år, døde folk jo også over en kam op af den, det ser man ikke så tit i Danmark. Så ja den er absolut en af de hårdeste bakker i DK.

4) Hvordan ser du TDF2013 i forhold til TDF2012 – nye regler og roller?

Fuldstændig anderledes. 2012 kunne jeg prøve mig selv af. Hele holdet kørte for at prøve deres egne ambitioner af. 2013 er det alle mand for Contador. Så det med at køre i udbrud på samtlige bjergetaper kommer ikke til at ske i år. Selvom det var fedt at forfølge sine drømme sidste år, bliver det også fedt at køre for Alberto. Er overbevist om han kan vinde TDF i år.

5) Er du vores nye Danske Mester på landevej?

Håber det, har været tæt på mange gange efterhånden og det ville være så stort at køre i dannebrog.

6) Cykelløbet i Hadsten, husker du det var dine børne- og ungdomsår?

Jeg kan huske jeg altid var ude med mine forældre og se gadeløb i Hadsten. Var noget jeg altid glædede mig til. Var klistret til skærme hvert år for at følge TDF på TV2. Så var det fedt at komme ud og se nogle af stjerner live i Hadsten, bare 15 km fra Hammel.

7) Hånden på hjertet betyder gadeløbet i Hadsten noget for dig at vinde – eller er det bare en dag på kontoret.

Jeg vil rigtig gerne vinde det. Jeg stiller altid op for at vinde. Derudover giver det ekstra motivation når jeg føler mig på hjemmebane. Ved dog godt det bliver svært, jeg kommer sandsynligvis direkte fra TDF med dieselben (dvs ben der først rigtig kommer i gang efter 100 km, altså 50 km efter gadeløbet i Hadsten er slut) og skal køre imod nogle af de hjemlige ryttere der kommer friske og top motiverede.

8) Doping: Som en del af den nye generation af cykelstjerner, hvordan navigerer du så i bølgerne fra fortiden? Arbejdsro? Frustrationer over hele tiden at skulle stå på mål, for noget der skete mens du nærmest stadig gik i folkeskolen?

Det er frustrerende at blive skåret over samme kam som dem der snød i 90’erne. Nogle gange kan jeg godt blive rigtig frustreret, når jeg læser folk der siger at alle cykelryttere doper sig, og at man ikke kan køre TDF  uden doping. Jeg har aldrig dopet mig og kunne aldrig finde på det. Nogle gange kan det næsten gøre mig så vred at jeg tænker, “jeg gider ikke mere”. Omvendt så elsker jeg at cykle og cykelsporten har ændret sig så meget siden dengang. I dag er det kun ganske få der snyder, man kan desværre aldrig komme snyd helt til livs, tror det ligger i menneskets natur at skyde genveje. Men i dag kan man lave store resultater ren, det ved jeg med sikkerhed. Derfor bliver jeg også ved med at cykle og håber på, at vi snart er ude på den anden side og pressen begynder at snakke mere om os, lad os kalde os for den nye generation af ryttere. For der er virkelig mange gode historier om os. Dermed ikke sagt, at der ikke skal ryddes op, for det skal der. Forhåbentlig er skeletterne dog ved at være ude af skabet.

9) Succes: Hvad er din største cykeloplevelse til dato – fortæl gerne lidt om oplevelsen.

Min Giro etapesejr i 2010. Havde de bedste ben jeg nogensinde har haft den dag. Derudover havde min optakt til Giroen været dårligt med et brækket kraveben, 6 uger inden, så det var først en uge inden start jeg var sikker på at køre. Så at vinde 10. etape, det var helt fantastisk.